Spara tusenlappar på att äta upp maten
Vi slänger mat för tusentals kronor i soporna varje år. Råden är bland annat att man ska handla mindre, laga mindre och inte följa bäst före-datumen slaviskt
Så slipper du kasta mat:
1) Planera, skriv en inköpslista.
2) Undvik impulsköp typ "köp 3 betala för 2".
3) Undvik storförpackningar av färskvaror.
4) Använd genomskinliga burkar i kyl och frys.
5) Sänk temperaturen i kylskåpet till max fem plusgrader.
6) Lär dig skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag.
Bäst före-datum är satt med marginal och håller längre om varan förvaras rätt och i obruten förpackning-
Sista förbrukningsdag gäller för känsliga livsmedel som köttfärs och färsk fisk.
7) Lär dig hur olika livsmedel ska förvars för att hålla längre
8) Stänk vatten på torrt bröd, lägg det i plastpåse några sekunder i mikron.
9) Kompostera matavfallet så kan du få lägre sophämtningsavgift
Källa: DN/Konsumentföreningen i Stockholm
Kommentarer
Trackback