Snabbmat?
Dåligt med tid elr ingen fantasi? Här kommer några tips på hur man fixar blixtluncher:
1. Ladda med konserver. Nyttigt protein får du från färdiga bönblandningar, tonfisk, krabba, musslor, olika sorters bönor. Ta en i högen på morgonen. I frysen kan du ha exempelvis crabsticks.
2. Ladda med grönsaker. Fyll kylen med ätfärdiga grönsaker som håller länge: morötter, blomkål, vitkål. Bara att plocka med sig en rejäl portion på morgonen. Bland grönsakskonserverna finns exempelvis ratatouille och haricots verts. I frysen kan du ha exempelvis broccolibuketter och gröna bönor, som snabbt blir fräscha med lite, lite vatten i micron.
3. Bra bröd i frysen. Se till att alltid ha grovt bröd i frysen (gärna minst 6 procent fiber), och knäckebröd i skafferiet. Tar du ut fryst bröd på morgonen så har det tinat lagom till lunch.
4. Trött på konserver? Keso, kokta ägg (förbered hemma) och skivad skinka/kalkon är andra bra proteinkällor som inte behöver någon tillagning.
5. Trött på bröd? Köp matvete på burk - perfekt som tillbehör! Som alternativ kan du göra couscous, om det finns en vattenkokare på din arbetsplats. Lägg couscousgrynen i en burk med lock på morgonen, lägg gärna i lite salt också - när det är dags för lunch häller du på kokande vatten ifrån vattenkokaren direkt i burken och lägger på locket en stund.
Det finns även fiberpotatismos och rotmos i form av pulver som kan tillagas på samma sätt. Du kan också frysa in pasta, ris eller bulgur i portionsförpackningar, gärna blandade med lite ratatouille eller mager sås, till exempel tomatbaserad pastasås (om du har mikro på jobbet). Eller ät müsli - men håll dig till sorten som mest består av gryn, möjligtvis med lite russin i.
Här kommer 5 enkla och snabba tips på blixtluncher:
1. Bönröra och grov macka (453 kcal)
1 tetraförpackning Gogreen salsa
1 rejäl skiva grovt bröd (gott att dippa i salsan!)
2. Sill och potatis (457 kcal)
1 burk matjessill
175 g kokt potatis från gårdagens middag
1 gul paprika
2 tomater
3. Tonfisk och ratatouille (466 kcal)
1 konservburk tonfisk i vatten, avrunnen
1 konservburk ratatouille, 300 g
2 rejäla skivor grovt bröd med lättmargarin
1 tomat
4. Fil och kalkonmacka (424 kcal)
2 dl naturell yoghurt eller fil (3%)
100 g frysta bär
Två knäckemackor med lättmargarin
100 g rökt, skivad kalkon
5. Makrill på knäckebröd (446 kcal)
1 burk makrill i tomatsås
2 skivor knäckebröd
2 morötter
1 äpple