Äppletajm

Nu till hösten är det dags för de goda äpplena och här hittade jag ett recept som ser ganska så enkelt ut :-)

Äppelbullar


34 stycken
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk malen kardemumma
1 ägg
15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk kanel
1–2 äpplen
Pensling:
1 ägg
2 msk vatten
pärlsocker
Ugn: 250º




Gör så här:
1. Smula jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37º. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.
2. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.
3. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut till avlånga plattor och bred på fyllningen.
5. Skala och riv äpplena. Krama ur saften och strö det rivna över fyllningen. Rulla ihop och skär i bitar.
6. Fördela i formar eller lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och vatten, och strö på pärlsocker. Grädda i 8–10 minuter.
Smaklig måltid!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0