D-vitamin – ett supervitamin

Har fått höra länge nu att D-Vitamin är sååå viktigt att ta. Nu läste jag denna speciella artikeln som berättar allt DU behöver veta för att käka extra D-Vitamin. Artikeln kommer ifrån vårtidningen av Friskis&Svettis och är skriven av Fredrik Paulun! Jag har strukit under de viktigaste sakerna som jag tycker verkligen talat FÖR D-vitaminen.

När jag i början av 90-talet studerade till näringsfysiolog fck vi lära oss
att D-vitamin var viktigt för bildningen av benstommen och det var i stort
sett allt det gjorde. Kanske kunde man läsa om ännu någon enstaka
fysiologisk funktion, men vi visste inte en tiondel av det vi vet idag.

Med det senaste decenniets forskning har det växt
fram en bild av ett verkligt supervitamin med skyd-
dande effekter mot både cancer, hjärt-/kärlsjukdomar,
diabetes typ 2 och neurologiska sjukdomar. Läs vidare
och lär dig det senaste om detta fantastiska vitamin
och hur du kan använda det för att få superhälsa
.

Fredrik Paulun


Vad är D-vitamin?
D-vitamin är ett av de fett-
lösliga vitaminerna och det
är omdiskuterat huruvida
det egentligen är ett vita-
min. Det skulle lika gärna
kunna klassas som ett
hormon. Din kropp bildar
det nämligen själv i huden
när den nås av solljus,
något som defnitionsmäs-
sigt inte är möjligt med ett
vitamin. Hur som helst är det ett livsviktigt ämne och
en orsak till att vi behöver solljus.
Med  hjälp  av  UV-strålarna  aktiveras  det D-vitamin
som fnns  i huden och  för  lite  ljus  leder  till svåra häl-
soproblem. Ett klassiskt exempel är sjukdomen ”raki-
tis” eller ”engelska sjukan” som drabbade barn under
1800-talet i de mest industrialiserade städerna i Eng-
land. Sjukdomen berodde helt enkelt på att sottäcket
över städerna skymde solen så mycket att solstrålarna
inte nådde barnens hud. Resultat blev D-vitaminbrist
som ledde till dåligt kalciumupptag och därmed defor-
merat skelett.
Idag är detta väldigt ovanligt men något som är
mycket mer ofta förekommande är benskörhet (osteo-
poros) som i varierande grad drabbar en stor del av
svenskarna, särskilt med stigande ålder. Benstommen
byggs upp hos en person till runt 30 års ålder varvid
den inte längre ökar. Men med rätt kost, motion och
solexponering går den att bibehålla.
 
Hjärt-/kärlsjukdomar och diabetes
Forskning visar att D-vitamin spelar en roll i att
förebygga hjärt-/kärlsjukdomar som högt blodtryck,
hjärtinfarkt och stroke. Orsakerna till det är troligen
flera och bland dessa nämns
bättre insulinkänslighet och
förbättrade blodfetter. En
intressant iakttagelse är att
antalet hjärtinfarkter ökar
under vintern i tempererade
områden, något som inte
märks i tropiska regioner som
inte har samma variation i sol-
timmar. Att D-vitamin påverkar
insulinkänsligheten positivt
gör att även risken för diabetes typ 2 och viktuppgång
minskar om man har en god D-vitaminstatus.

D-vitamin och ditt immunförsvar
En delorsak till att man lättare blir förkyld under
vintern är att D-vitaminnivåerna sjunker med mindre
solexponering. Det påverkar nästan alla delar av im-
munförsvaret negativt. I stort sett alla typer av celler
som utgör ditt immunförsvar behöver D-vitamin och
detta är en av orsakerna till varför D-vitamin är viktigt i
förebyggande cancerbehandling.
En person med låg D-vitaminhalt i blodet löper större
risk att drabbas av värre infektioner som t ex influ-
ensa och lunginfammation
. Eftersom immunförsvaret
optimeras kan D-vitamin spela en roll även i inflamma-
toriska och immunologiska sjukdomar som reumatism,
psoriasis, MS och diabetes typ 1
. Möjligheten finns
att D-vitamin både kan minska risken att drabbas och
troligen mildra sjukdomen när den väl etablerat sig.

Cancer
En lite överraskande effekt av D-vitamin är dess kraf-
tigt hämmande egenskaper på cancerutvecklingen.
Orsakerna till det är flera och ett effektivare immun-
försvar anses vara en delförklaring. Ett bra sådant
övertalar tumörceller att begå självmord och ser till att
de friska cellerna delar sig effektivt.
D-vitamin påverkar direkt på gennivå och minskar
utvecklingen av tumörceller den vägen. En paradox är
dock att solljus ökar risken för hudcancer
. UV-ljuset
orsakar ju DNA-skador i din hud vilket på sikt kan ge
malignt melanom. Att helt undvika solen leder dock
till ökad risk för andra cancerformer. Det mest sunda
är därför att utsätta sig för solljus men i lagom dos.
Då blir skadan minimal och nyttan maximal. Man ska
aldrig sola så mycket att man blir röd och det räcker
faktiskt med 15-30 minuters solljus i ansiktet dagligen
för att få en effektiv bildning av D-vitamin
. Att steka sig
långa tider i solen är därför inte nödvändigt.
Fortfarande har man inte studerat effekten av
D-vitamin på alla cancerformer, men tjocktarms-,
prostata-, bukspottkörtel- och bröstcancer har visat
sig öka vid låg halt D-vitamin i blodet
. En av de första
iakttagelserna som tydde på att solen hade betydelse
var de studier som visade att cancerpatienter som
behandlats hade något större chans att överleva i so-
liga länder än i länder med mindre solljus
. Även risken
att drabbas av cancer generellt är lägre i länder med
många soltimmar. 

D-vitamin för långt liv
Mycket intressanta studier tyder på att de som har god
D-vitaminhalt i blodet lever längre än andra
. Även om
man bortser från risken att drabbas av de livshotande
hälsoproblem som redan nämnts verkar det fnnas fer
faktorer inblandade. Orsakerna är inte helt klarlagda
men det kan bero på D-vitaminets antiinfammatoriska
egenskaper vilket leder till en långsammare celldelning.
Eftersom en cell bara kan dela sig ett visst antal
gånger innan den är programmerad att dö spelar
denna takt stor roll. En annan teori är att cellerna får
längre livslängd genom att telomererna inte kortas lika
mycket vid celldelning. Telomerer är ett slags protein
som finns i alla celler och de blir allt kortare vid varje
celldelning. När de är tillräckligt korta är det en signal
för cellen att stänga butiken och sluta leva.
Vid en god D-vitaminnivå kortas inte telomererna
lika mycket vid varje celldelning och man kan säga
att cellerna inte åldras lika snabbt. Även om du inte
är rädd att drabbas av de sjukdomar som nämnts är
detta ett bra argument för att äta tillräckligt mycket
D-vitamin om du vill leva länge.

D-vitamin i maten
Dessvärre fnns inte D-vitamin i så många produkter,
men äter du fet fisk regelbundet klarar du dig bra.
Även äggula och magra fiskar, t o m tonfsk på burk,
har ett högt innehåll. Margariner och mjölk med låg
fetthalt har tillsatt D-vitamin. Om du känner dig osäker
på hur mycket du får i dig, och tror att du ligger i
underkant, är ett tillskott av dagsbehovet av D-vitamin
både lämpligt och prisvärt. Det är dessutom säkert så
länge du inte överdoserar, vilket är mycket svårt
. Det
fnns väldigt få fall av D-vitaminförgiftning dokumen-
terade och då handlar det nästan uteslutande om
personer som överdoserat kosttillskott.
När du bildar D-vitamin genom solens försorg finns
ingen risk för överdosering eftersom kroppen slutar
bilda D-vitamin när lagren är fyllda. Dagsbehovet av
D-vitamin ligger på mellan 7,5 och 10,0 mikrogram
per dag och forskning tyder på att doser tio gånger
högre än så är säkra för friska individer att inta även
under långa tider.

Mitt supertips är en om dagen tillsammans med din kalktablett(helst till lunch) MerVital D-vitamin.
Kostar omkring 100kr och finns att köpa i lifebutikerna.


Kommentarer
Postat av: mor

Hejsan !



Tack för tipset av D-vitaminen

2010-05-04 @ 23:06:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0