Kort om glykogen

Glykogen är den enda form för kroppen att lagra sockerkedjor (kolhydrater). Det sker både i levern och utspritt i musklerna. När du inte har ätit på ett tag börjar ditt blodsocker sjunka. Då frigörs glykogen från levern, och blodsockret höjs.
Vid explosiva aktiviteter, som exempelvis styrketräning, används huvudsakligen kolhydrater som energikälla. För att kunna lagra kolhydrater som kan användas vid fysiskt arbete sparar kroppen en specialtyp av polysakarid, glykogen.

Glykogen finns i benmuskelceller, till viss del i vanliga muskelceller samt i levern (cirka 10 % av leverns vikt). När kroppen behöver energi kan den spjälka glykogen så att det bildas glukos. Glykogen är en extremt grenad struktur, vilket gör att kroppen kan frigöra socker från sina förråd väldigt snabbt.

När glykogenlagren är välfyllda så använder kroppen detta energiförråd i första hand och därför kommer ej fettförbränningen igång eller går på sparlåga.

Den totala mängden glykogen som kan lagras är mycket begränsad och räcker vid normal aktivitet mindre än ett dygn. Ett vanligt glykogenförråd är cirka 2000 kCal.

När glykogenförrådet sjunker tar en process vid namn glukoneogenes vid och producerar glukos av aminosyror och glycerol. Även vid långvarig svält förhindrar glukoneogenesen uppkomst av allvarlig hypoglykemi, s.k. lågt blodsocker.

Tränar man mycket, bör man också äta mycket kolhydrater så att glykogendepåerna inte töms. Om musklerna är tömda på glykogen kommer ens prestationsförmåga att bli mycket lidande.

Kolhydrater som inte förbrukas eller lagras som glykogen kommer att omvandlas till fett. Det sker faktiskt inte så ofta. När du proppar i dig en massa kolhydrater kommer kroppen att prioritera förbränningen av dem vilket leder till att fettförbränningen sjunker. Under tiden som kroppen är upptagen med att använda energin i kolhydraterna, hamnar nästan allt fett du äter direkt i dina fettlager

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0