Lisa Förares Winbladhs recept till kalla såser

Förmågan att svänga ihop en riktigt bra kall sås ligger säkerligen bakom fler frierier än vi anar. Det är ren och skär köksmagi att på nolltid kunna svänga ihop räddningen för en naken kotlett eller en torr fiskfilé. Och det utan att ens behöva sätta på spisen.

Här kommer några tips för raketsnabba kylskåpsrensningar, lite inspiration för snabba kalla såser. Att ha ett par sorters senap är ett ohyggligt stort plus. Burkmajonnäs använder jag inte av religiösa, politiska, etiska och estetiska skäl. Balansera alltid såserna med pyttelite salt, socker och något surt som pressad citrus eller vinäger:

Sås till kyckling eller vegobiffar:

tjockyoghurt

mango chutney

finhackad koriander.


Sås till oxfilé eller jordgubbar:

crème fraiche

smulad grönpeppar

hackad basilika

lite, lite konjak

lagrad sherryvinäger.


Sås till stekt eller grillad fisk:

gräddfil

skånsk senap

fransk senap

citronskal

dragon

libbsticka

gräslök eller

lökblast.


Sås till stekt fisk eller hamburgare:

kesella (10 procent)

skånsk senap

finhackad pickles

gräslök

timjan.



Sås till lamm, nötkött, bönsallad 
eller tomatsallad:

mosad feta

honung

olivolja

anis

tjockyoghurt

svartpeppar

mynta.




Sås till lax eller stekt strömming:

kesella (10 procent)

grov fransk senap

svensk senap

honung

citronskal

finhackad dill


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0