Lisa Förares Winbladhs recept till kalla såser
Här kommer några tips för raketsnabba kylskåpsrensningar, lite inspiration för snabba kalla såser. Att ha ett par sorters senap är ett ohyggligt stort plus. Burkmajonnäs använder jag inte av religiösa, politiska, etiska och estetiska skäl. Balansera alltid såserna med pyttelite salt, socker och något surt som pressad citrus eller vinäger:
Sås till kyckling eller vegobiffar:
tjockyoghurt
mango chutney
finhackad koriander.
Sås till oxfilé eller jordgubbar:
crème fraiche
smulad grönpeppar
hackad basilika
lite, lite konjak
lagrad sherryvinäger.
Sås till stekt eller grillad fisk:
gräddfil
skånsk senap
fransk senap
citronskal
dragon
libbsticka
gräslök eller
lökblast.
Sås till stekt fisk eller hamburgare:
kesella (10 procent)
skånsk senap
finhackad pickles
gräslök
timjan.
Sås till lamm, nötkött, bönsallad
eller tomatsallad:
mosad feta
honung
olivolja
anis
tjockyoghurt
svartpeppar
mynta.
Sås till lax eller stekt strömming:
kesella (10 procent)
grov fransk senap
svensk senap
honung
citronskal
finhackad dill