Besegra vintertröttheten

Har du svårt att komma ur sängen på morgonen och prestera på jobbet? Vintertrötthet drabbar de flesta och kan lätt bli en ond cirkel. Men tappa inte modet i mörkret - med några enkla knep kan du få tillbaka energin igen.

 

Väckarklockan ringer och din kropp känns tung. Du kom i säng för sent igår kväll och träningsväskan står oanvänd i hallen. Känner du igen dig? I så fall är du inte ensam. Under den mörka tiden på året lider omkring var femte svensk av vintertrötthet. Huvudorsaken är brist på det viktiga solljuset som ger D-vitaminer och tillför kroppen energi. Men det går att besegra tröttheten. Här är några smarta tips för att bli ditt pigga jag igen: 


Vakna på topp


Många tycker att de blir piggare med ljusterapi, eftersom ljuset minskar mängden av melatonin (det hormon som gör oss sömniga) i blodet. Har du svårt att vakna till liv på morgonen kan det hjälpa att regelbundet sitta vid en särskild ljusterapilampa. På så vis kan du behandla dig själv hemma vid köksbordet och äta frukost samtidigt som ljuset sätter i gång din inre klocka. Ett annat enkelt sätt att lura kroppsrytmen är att testa de nya ljusväckarklockorna som gradvis börjar lysa en halvtimme innan alarmet ringer, så att kroppen tror att det är soluppgång. 


Frossa i mörk choklad


Gå loss i chokladhyllan med gott samvete. Mörk choklad förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och innehåller mängder med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Lägg upp fötterna på soffbordet (eller skrivbordet) och unna dig en kopp te och en bit choklad. Som en bonus innehåller mörk choklad även koffein som gör dig pigg. 


Vitaminboosta!


På vintern behöver vi fylla på kroppens vitamindepåer. Eftersom runt 80 procent av vårt D-vitamin kommer från solen är det viktigt att äta tillräckligt med D-vitamin under vintern. Vitaminet gör att kroppen lättare tar upp kalcium, som är nödvändigt för att bygga och bevara ett starkt skelett. Ta gärna ett kosttillskott med vitamin D, och om du vet med dig att du inte får i dig dagsbehovet av kalcium kan det vara smart att ta kalciumtabletter också. Zink som finns ibland annat kött, kyckling, nötter och frön hjälper mot utdragna förkylningar, och glöm inte det gamla husmorstipset att äta ett vitpepparkorn mot magsjuka. 


Ta vara på dagsljuset


Försök att ta en kort promenad på lunchen eller kliv av bussen en station tidigare och gå sista biten. Med 20-30 minuters motion utomhus varje dag får du mer energi, bättre sömn och en dos av det värdefulla dagsljuset. Har du inte möjlighet att vara ute under dygnets få ljusa timmar är all form av motion bra för immunförsvaret och stressrelaterade problem.


Maten som gör dig pigg


Genom att äta mer proteiner och mindre kolhydrater minskar nivåerna av sömnhormoner i kroppen. Försök att dra ner på sockret, trots att det kan vara svårt under december. Att äta enligt GI-metoden är en bra lösning för att bli piggare. Genom att äta långsamma kolhydrater slipper du de tråkiga blodsockersvängningarna. Bönor, blåbär, paprika, nötter och citrusfrukter är klassiska humörhöjare i mörkret. 


Klä upp dig


Faktum är att ju finare du känner dig – desto piggare blir du. Låt inte favoritklänningen hänga oanvänd längst bak i garderoben. Lägg fram kläderna dagen innan så slipper du lägga extra tid på morgonen åt att rota runt i lådorna. Du måste ju ändå klä på dig varje morgon – så varför inte vara ditt bästa jag? 


Kommentarer
Postat av: Stina

MEN usch, stackars Enzo. Hoppas ngn hittar honom innan lördag. Har oxå hört att det ska bli kallare på nätterna nu. Bor ju så långt bort, hade annars kommit och hjälpt till. bloggbesokare.se

2012-10-30 @ 08:13:54
URL: http://www.bloggbesokare.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0