Förföriska dofter

 
 
Kate Perry Perfume
 
 
 

 Att välja parfym är lättare sagt än gjort och inget man ska göra i en handvändning. Gör din parfymläxa och ha en gnutta tålamod - så hittar du garanterat din favoritdoft till slut.

En lyxig och exklusiv parfym kan ofta vara en dyr investering som rätt förvarad kan hålla i upp till sex år. För att du ska kunna njuta av din favoritdoft så länge, gäller det att du provar ut doften noggrant.  

Ta tid på dig
Det tar en stund, upp till tjugo minuter, innan en doft utvecklas till sitt rätta jag. Ett tips är därför att först prova en doft i butiken, gå hem och låta doften mogna. Faller resultatet dig i smaken, gå tillbaka och köp parfymen senare.

Ett fel många gör är att gnugga handlederna mot varandra när de provar en doft. Gör man det kan doftmolekylerna förstöras. Låt istället parfymen, eller eau de tolietten, långsamt torka på din hud innan du luktar på den.

Du kan också prova att spraya två gånger i luften, för att sedan gå igenom doftmolnet, då blir det ett mindre stark doftintryck.

Det första doftintrycket du får kommer från toppnoten, som ofta är en fruktig doft. De varmare och djupare hjärt- och basnoterna kommer först efter en liten stund. Det är därför det är så viktigt att vänta med att bestämma vad man tycker om doften.

Rätt doft för rätt tillfälle
Ställ dig själv ett par frågor innan du slår till med en ny doft. När ska parfymen användas? Vill du ha en parfym för kvällsbruk, dagsbruk eller ska den fungera dygnet runt? Ska den vara blommig, sportig, sval eller exotisk? Fråga gärna försäljaren efter några förslag.

Prova inte för många dofter
Ha tålamod när du letar efter din nya favoritdoft, det är ingen bra idé att lukta sig igenom en hel parfymhylla vid samma tillfälle. Prova bara drygt fyra dofter åt gången. Mer klarar din näsa inte av att ta in på en gång. Luktsinnet bedövas och vi tolkar parfymerna fel.

Spraya inte heller flera olika sorter på din arm, det kan lätt förvilla vilken doft som är vilken. Efter att du doftat på ett par parfymer, ta en nypa frisk luft. En del parfymbutiker har kaffebönor till hands i butiken, de sägs neutralisera näsan och pigga upp den.

När du valt ut fyra dofter att prova, spraya en åt gången på varsitt ställe på kroppen. Ett bra tips är att välja lite varmare områden, som insidan av dina handleder, bakom öronen, armbågarna och halsgropen.

Dofternas uppbyggnad
En doft består av tre noter: toppnot, hjärtnot och basnot. Noterna framträder på huden under olika tid i olika nivåer, och varje doft är därför sammansatt av kombinationer av toppnot, hjärtnot och basnot.

Toppnoten känner du bara i ca 10-15 minuter efter att du applicerat doften på huden. Därefter försvinner den och de djupare dofttonerna tar över, vilket medför att du upplever doften annorlunda efter ca 20 minuter. Toppnoten är ofta gjord av lätta, friska toner som exempelvis myntor, citrusfrukter och blomdofter.

Hjärtnoten är kärnan i doften och den framträder när toppnoten försvunnit. Det tar ungefär en timme för den att framträda på rätt sätt på din hud och först då kan du känna huruvida den passar dig. Mellannoten innehåller den doft som blandar sig med din egen kroppsdoft och gör doften unik just för dig.

Basnoten fixerar doften, så att du kan njuta av den länge. Basnoten träder fram ordentligt ett par timmar efter att du applicerat doften och stannar kvar i minst sex timmar. Karaktäristiska basnoter är till exempel mysk, civet och ambra.

Doft är personligt
Till syvende och sist är det ditt tycke och din personliga smak som avgör vad som är rätt doft för dig. Det är också viktigt att doften passar din personlighet och stil. En parfym kan lukta olika på olika personer, det beror bland annat på vilket pH-värde din hy har.


Tips
- I NK:s väldoftande parfymrumrekommenderar personalen en lättare parfym till vardags, och en mer vågad, kryddigare doft till kvällen och för fester.
- Är du mindre förtjust i tunga dofter men ändå vill dofta starkt och gott hela dagen, är ett annat tips från NK:s doftexperter att använda en parfym tillsammans med en body lotion från samma serie. Tvärtemot vad många tror blir doften lättare när man använder denna kombination och den sitter också kvar längre på kroppen.
- När du hittat din favoritdoft kan det vara en god idé att ta reda på vilken doftfamilj den tillhör, då blir det enklare att hitta en ny doft nästa gång det är dags att börja leta efter en ny parfym.
- Se till att du förvarar din parfymflaska rätt, den ska stå svalt och gärna mörkt, aldrig i direkt solljus. Var försiktig med att förvara parfymflaskan i ditt badrumsskåp, där kan det vara både för mycket ljus och för hög värme.
- Det kan vara bra att spara originalkartongen och ha flaskan i den så slipper doften utsättas för alltför mycket ljus. Förpackningen skyddar även flaskan från att gå sönder.


Dofttrender på gång
Rent – dofter som helt enkelt luktar gott och rent är i ropet
Egen touch - dofter som sticker ut
Exklusivitet och originalitet – parfymer som inte säljs på så många ställen är de riktigt trendiga


Fakta
Parfym sitter kvar upp till sju timmar.
Eau-de-Parfym (EdP)
upp till tre timmar.
Eau-de-Cologne (EdC) en till två timmar.


Kommentarer
Postat av: AnnaMalin

"Man har en typ av ätstörning även om man inte har en

2012-10-30 @ 08:13:55
URL: http://www.bloggbesokare.se
Postat av: AnnaMalin

Superfina bilder! :) bloggbesokare.se

2012-11-03 @ 23:26:52
URL: http://www.bloggbesokare.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0