Ri­so­ni­sop­pa med korv

Ingredienser 500 g soppgrönsaker, eller 1 st stor morot, 1 st palsternacka, 1 st rotselleri, en bit 1 st purjolök, en bit 4 st medelstora potatisar, (ca 300 g) 4 st wienerkorvar 2 msk olivolja 2 st hönsbuljongtärningar 1 l vatten 1 dl risoni, (eller annan liten pastasort) 1 krm nymald svartpeppar 2 st tomater, grovhackade 1 dl persilja, hackad Tillagning 1. Skala och tärna morot, palsternacka och rotselleri. Ansa och skiva purjolöken. Skala och skär potatisen i klyftor. Skär korven i slantar. 2. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs morötter, palsternacka och rotselleri ca 5 min. Tillsätt purjolök, smula ner buljongtärningarna och fräs under omrörning 1–2 min. 3. Späd med vattnet och lägg i potatisen. Låt koka under lock ca 5 min. Tillsätt pastan och koka enligt anvisning på förpackningen. Lägg i korven och smaka av med peppar. 4. Blanda tomater och persilja. Servera soppan och toppa med tomat och persilja.

Kass­ler i kål- och äp­pelwok

Ingredienser 1 st vitkål eller spetskål, (ca 800 g) färsk 2 st äpplen 500 g kassler 1 msk rapsolja, + 2 msk 1 tsk salt 1 krm svartpeppar, nymald 3 msk äppeljuice, konc 3 msk vispgrädde 3 msk bladpersilja, hackad Tillbehör: 50 g bröd/pers Tillagning 1. Ta bort ev vissna blad från kålen och skär den i bitar. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. 2. Skär kasslern i skivor. Bryn dem i 1 msk olja i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Ta upp dem på en tallrik. 3. Fräs kålen i 2 msk olja i stekpannan ca 10 min. Blanda i äppelklyftorna och fräs 3-5 min. Salta och peppra. 4. Ringla över äppeljuice och grädde. Lägg på kasslern och låt allt bli genomvarmt. Strö över persilja och servera med bröd.

Zucchinipaj

Ingredienser 125 g smör 3 dl fullkornsvetemjöl, (180 g) 1-2 msk vatten, kallt Fyllning: 400 g zucchini 3 msk olivolja, (2 msk + 1 msk) 2 krm salt 1 krm svartpeppar, nymald 2 st schalottenlökar 1 st vitlöksklyfta 4 st ägg 2,5 dl mellangrädde 2 dl parmesanost, riven (70 g) 1 dl fontinaost, riven Tillagning 1. Skär kallt smör i kuber. Blanda snabbt samman smör, vetemjöl och vatten till en deg gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt minst 1 timme. 2. Sätt ugnen på 200°. Skär zucchinin längs med i tunna skivor. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och stek zucchinin i omgångar, salta och peppra. 3. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olivolja 2–3 min. 4. Förgrädda pajskalet ca 12 min. Vispa samman ägg och grädde. Varva zucchini, lök och ost i pajskalet. Häll försiktigt på äggstanningen. 5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. *Fontina är en italiensk hårdost med mycket aromatisk smak

Fisk med avo­ka­do­sal­sa

Ingredienser 600 g fiskfilé, t ex gös eller abborre 0,75 tsk salt 2 tsk rapsolja Salsa: 2 st avokador 1 st mango 1 st rödlök, liten 1 st chili, t ex röd spansk peppar 1 st lime, rivet skal 1 msk lime, pressad 1 tsk salt Tillbehör: 200 g nachos Tillagning 1. Skär fiskfilén i halvportionsstora bitar och vik ihop tunna bitar så att de blir tjockare. Strö på salt och låt dem ligga på ett fat medan du gör salsan. 2. Skala och kärna ur avokadorna och mangon. Skär fruktköttet i tärningar. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda allt i en skål tillsammans med limeskal, limesaft och salt. 3. Stek eller grilla fisken i grillpanna med olja ca 2 min på varje sida. Servera med avokadosalsan och nachos.

Ugnsstekt falukorv med potatismos

400 gram falukorv (11 % fett) 2 msk senap 2 msk ketchup 40 gram riven 17%-ig ost 200 gram gul lök i klyftor 2 st äpple i klyftor 200 gram tomater i klyftor 1 kg potatis 1 msk margarin 1,5 dl mellanmjölk, ev mer salt och peppar Tillagning 1. Dra av skinnet på korven. Lägg korven i en smord, ugnsfast form. 2. Skär skåror i korven. Spritsa i senap och ketchup. Strö på riven ost. Lägg lök, äpple och tomater runt om. 3. Stek i 225 grader i 20 minuter. 4. Potatismos: Skala och koka potatisen. Tillsätt margarin, mjölk, salt och peppar

Pasta med ostsås och kyckling

400 gram kycklingfilé(er) 1 msk smör 10 cm purjolök(ar), den vita delen 2,5 dl matlagningsgrädde 1,5 dl riven ost, gratängost 0,3 st hönsbuljongtärning(ar) 400 gram vit pasta Tillagning 1. Hacka löken och skär kycklingen i bitar. 2. Fräs i smöret på medelvärme utan att kycklingen får färg, bara någon minut. Tillsätt grädde, buljong, ost och låt puttra i 10-15 minuter. Rör om då och då. Servera med pasta. Strö över pinjenötter.

Tacobiff och guacamole med kål och citron

500 gram nötfärs 1 påse tacomix 1 dl vatten 1 msk olivolja Guacamole 500 gram vitkål 2 st avokado 1 st vitlöksklyfta(or) 1 msk avokadoolja, eller olivolja 0,5 st citron(er) 1 krm chiliflakes salt Tillagning 1.Blanda färsen med tacokryddan och vatten. Forma till biffar och stek några minuter per sida i oljan. 2.Skär vitkålen i små bitar. Skär avokadon i bitar och blanda med kålen. Pressa i vitlök och tillsätt avokadoolja, citronskal och saft. Smaka av med chili och salt. 3.Servera tacobiffen med guacamolen.

Wokad sötstark lövbiff med sockerärtor

Köttet 400 gram lövbiff, (eller biff) 0,5 dl soja, (japansk, av sojabönor) 0,5 dl farinsocker, (eller honung) 3 msk vitvinsvinäger, (eller den vinäger du har hemma) 3 msk ingefära, färsk, hackad 1 st vitlöksklyfta(or), pressad 2 msk vetemjöl, (eller maizena) rapsolja, att steka i 100 gram sockerärtor 2 st salladslök(ar), skivad 1 st röd chilifrukt, skivad (och urkärnad om du vill) Servera med 4 port jasminris Tillagning 1. Strimla lövbiffen tunt. Blanda alla ingredienser till marinaden noga i en skål och lägg i strimlorna. Rör runt så att marinaden täcker allt. 2. Hetta upp en wok- eller stekpanna med olja (viktigt att det är riktigt hett!) och släng i sockerärtorna. Låt ärtorna få färg, och lägg dem sedan i en skål. 3. Pannan ska fortfarande vara riktigt het när du skakar av lövbiffen och steker i omgångar. Spara marinaden! Släng med salladslök och chili i varje omgång. 3. När sista omgången är klar, lägg i allt kött och de stekta sockerärtorna igen. Häll på resterande marinad och låt allt puttra in i en minut. 4. Servera direkt med nykokt jasminris.

5 genvägar till strålande hud

Sommar och sol och strålande hy. Det behöver inte ta en evighet och kosta en förmögenhet att få rosiga kinder och läcker lyster.

 

Vem vill inte möta sommaren med fräsch hy? Det finns många metoder som på lång sikt hjälper huden till ett yngre och fräschare utseende. Till exempel att äta rätt, sola mindre och sova mycket. Men när man bara snabbt måste optimera förutsättningarna? En spontan fest, en spännande dejt eller du bara måste ta en ny passbild?

Visst finns det snabb-fix även för ansiktet. Välj mellan tipsen eller prova dem alla. Resultatet blir garanterat bättre än om du bara kör den vanliga sminkningen utan grund.


1. Gör en peeling som tar fram din fräscha hy genom att skrubba bort det döda, grå ytlagret. Ta inte i för hårt, då blir du bara röd. Köp en mild peeling och massera med fingertopparna. Skölj och avsluta med en näringsrik crème.


2. Prova en gratis snabb-ansiktsmask. Blanda tre matskedar malet kaffe, en matsked olivolja och en halv tesked flytande honung, gärna ekologiska råvaror. Massera ansiktet med blandningen, låt sitta några minuter och skölj sedan av med kallt vatten. Kaffet ger mild scrub, oljan och honungen ger fukt och näring och resultatet blir en skimrande hy.


3. Använd en askungecrème. Fråga där du köper dina skönhetsprodukter, den finns i flera märken och i olika prisklasser. Askungecrème innehåller ett serum som stramar upp huden, slätar ut rynkor och fyller tillfälligt ut ojämnheter. Optiska pigment ger hyn ytterligare ett mjukare intryck.


4. Lär dig lägga på rosigt rouge högt upp på kindbenen. Ger omedelbart ett piggare intryck. Öppna blicken genom att noppa ögonbrynen. Har du inte tid till detta kvällen innan, var noga med att lägg lite täckkräm på det noppade stället, som direkt efteråt kan bli lite rött.


5. Om du har en dag på dig – passa på att sova med ansiktsmask eller en fet nattkräm och unna dig några extra timmars sömn. All tid före midnatt ger bra resultat både på ytan och på ditt humör. När du känner dig utvilad blir du gladare – det är det bästa sättet för att bli strålande vacker.


Jimmy Choo debuterar på parfymmarknaden

Jimmy Choo är som mest kända för sina exklusiva skor speciellt i Sex & the Cityfilmerna, men nu väljer de att debutera på parfymmarknaden.
Klicka på bilden för att se en större bild.De exklusiva skorna har länge varit kännetecknet för Jimmy Choo. Nu debuterar de dock med en parfym och ingen mindre än chefsdesignern Tamara Mellon fråntar kampanjen. Mellon menar att Jimmy Choo är så mycket mer än bara skor och därför kändes steget mot en egen parfym helt naturligt.
– Vi har blivit ett livsstilsmärke. Doft är en viktig accessoar för kvinnor, så jag tror den kommer att ha en väldigt bred målgrupp. Alla kvinnor är en potentiell kund, säger hon i ett pressuttalande.
Parfymen har doftnoter av bland annat apelsin, tigerorkidé, toffel och patchouli och har tagits fram i ett samarbete med Inter Parfums som även har arbetat med Lanvin och Paul Smith.

5 kreativa sätt för hjärnan

Skulle du vilja vara mer kreativ? Det kan du bli. Kreativitet är inte medfött, utan kan utvecklas med hjälp av nya tankesätt och lite övning.

 

”Hjärnan är plastisk och det betyder att den anpassar sig efter hur den används. En hjärna som inte är kreativ är bara otränad. Om du börjar tänka i nya banor kommer det att påverka ditt tankesätt och din kreativitet”, säger Gabriella Wejlid, föreläsare och författare inom hjärnträning, kreativitet och minnesträning. 

Tänk dig din hjärna som ett träd. Ju fler grenar du samlar på dig i form av kunskap och erfarenhet, desto tätare blir ditt grenverk. Konsten är sedan att koppla ihop grenarna eller erfarenheterna så att de kan dra nytta av varandra. När de där kopplingarna sker snabbt, då är du kreativ. Ett av de bästa sätten att stimulera kreativiteten är att förbättra samarbetet mellan båda hjärnhalvorna. 

”Det mest effektiva sättet att få fart på hjärnan är att bryta rutiner och vanor Gör saker på nya sätt, försök att tänka tvärtom och lek med nya tankar. Eftersom hjärnan stimuleras av våra sinnen är det också spännande att leka med färg, form, ljud och doft”, säger Gabriella. 


Fem sätt att träna hjärnan


1. Borsta tänderna med vänster hand. Eller med höger hand om du är vänsterhänt. 

2. Ta en ny väg till jobbet, eller bestäm dig för att titta på himlen hela vägen eller fokusera på vad folk har för skor på sig. Om du är riktigt modig går du baklänges. 

3. Lek med dina sinnen. Kan du äta i kolmörker? Har du testat att handla med hörselskydd? 

4. Laga mat du inte lagat förut. Blanda kryddor, smaka och lukta. 

5. Tänk att du är kreativ. Eller tänk ”hur skulle jag tänka om jag var kreativ?” 


En röd dag


”Det är spännande att välja ett tema för en dag. En röd dag kan till exempel börja med att du klär dig i rött, använd rött läppstift och nagellack. Välj att äta lunch med en kollega med röda kläder. Köp en tidning med rött på omslaget att läsa på väg hem. Handla och laga röd mat till kvällen och avsluta kvällen med rött godis eller röd frukt. Det här är ett utmärkt sätt att bryta mönster och upptäcka nya saker”, säger Gabriella. 


Stoppa den inre kritikern


När du gör något annorlunda börjar hjärnan lära om. Du får fler idéer och blir bättre på problemlösning. En kreativ process måste få börja med galna tankar. 

”I första steget är inget fel, omöjligt eller dumt. Även om idéerna inte förverkligas, ska de uppmärksammas och kanske skrivas ner. Uppmuntra hjärnan och beröm den när den visar sin kreativa sida”, säger Gabriella.


Förföriska dofter

 
 
Kate Perry Perfume
 
 
 

 Att välja parfym är lättare sagt än gjort och inget man ska göra i en handvändning. Gör din parfymläxa och ha en gnutta tålamod - så hittar du garanterat din favoritdoft till slut.

En lyxig och exklusiv parfym kan ofta vara en dyr investering som rätt förvarad kan hålla i upp till sex år. För att du ska kunna njuta av din favoritdoft så länge, gäller det att du provar ut doften noggrant.  

Ta tid på dig
Det tar en stund, upp till tjugo minuter, innan en doft utvecklas till sitt rätta jag. Ett tips är därför att först prova en doft i butiken, gå hem och låta doften mogna. Faller resultatet dig i smaken, gå tillbaka och köp parfymen senare.

Ett fel många gör är att gnugga handlederna mot varandra när de provar en doft. Gör man det kan doftmolekylerna förstöras. Låt istället parfymen, eller eau de tolietten, långsamt torka på din hud innan du luktar på den.

Du kan också prova att spraya två gånger i luften, för att sedan gå igenom doftmolnet, då blir det ett mindre stark doftintryck.

Det första doftintrycket du får kommer från toppnoten, som ofta är en fruktig doft. De varmare och djupare hjärt- och basnoterna kommer först efter en liten stund. Det är därför det är så viktigt att vänta med att bestämma vad man tycker om doften.

Rätt doft för rätt tillfälle
Ställ dig själv ett par frågor innan du slår till med en ny doft. När ska parfymen användas? Vill du ha en parfym för kvällsbruk, dagsbruk eller ska den fungera dygnet runt? Ska den vara blommig, sportig, sval eller exotisk? Fråga gärna försäljaren efter några förslag.

Prova inte för många dofter
Ha tålamod när du letar efter din nya favoritdoft, det är ingen bra idé att lukta sig igenom en hel parfymhylla vid samma tillfälle. Prova bara drygt fyra dofter åt gången. Mer klarar din näsa inte av att ta in på en gång. Luktsinnet bedövas och vi tolkar parfymerna fel.

Spraya inte heller flera olika sorter på din arm, det kan lätt förvilla vilken doft som är vilken. Efter att du doftat på ett par parfymer, ta en nypa frisk luft. En del parfymbutiker har kaffebönor till hands i butiken, de sägs neutralisera näsan och pigga upp den.

När du valt ut fyra dofter att prova, spraya en åt gången på varsitt ställe på kroppen. Ett bra tips är att välja lite varmare områden, som insidan av dina handleder, bakom öronen, armbågarna och halsgropen.

Dofternas uppbyggnad
En doft består av tre noter: toppnot, hjärtnot och basnot. Noterna framträder på huden under olika tid i olika nivåer, och varje doft är därför sammansatt av kombinationer av toppnot, hjärtnot och basnot.

Toppnoten känner du bara i ca 10-15 minuter efter att du applicerat doften på huden. Därefter försvinner den och de djupare dofttonerna tar över, vilket medför att du upplever doften annorlunda efter ca 20 minuter. Toppnoten är ofta gjord av lätta, friska toner som exempelvis myntor, citrusfrukter och blomdofter.

Hjärtnoten är kärnan i doften och den framträder när toppnoten försvunnit. Det tar ungefär en timme för den att framträda på rätt sätt på din hud och först då kan du känna huruvida den passar dig. Mellannoten innehåller den doft som blandar sig med din egen kroppsdoft och gör doften unik just för dig.

Basnoten fixerar doften, så att du kan njuta av den länge. Basnoten träder fram ordentligt ett par timmar efter att du applicerat doften och stannar kvar i minst sex timmar. Karaktäristiska basnoter är till exempel mysk, civet och ambra.

Doft är personligt
Till syvende och sist är det ditt tycke och din personliga smak som avgör vad som är rätt doft för dig. Det är också viktigt att doften passar din personlighet och stil. En parfym kan lukta olika på olika personer, det beror bland annat på vilket pH-värde din hy har.


Tips
- I NK:s väldoftande parfymrumrekommenderar personalen en lättare parfym till vardags, och en mer vågad, kryddigare doft till kvällen och för fester.
- Är du mindre förtjust i tunga dofter men ändå vill dofta starkt och gott hela dagen, är ett annat tips från NK:s doftexperter att använda en parfym tillsammans med en body lotion från samma serie. Tvärtemot vad många tror blir doften lättare när man använder denna kombination och den sitter också kvar längre på kroppen.
- När du hittat din favoritdoft kan det vara en god idé att ta reda på vilken doftfamilj den tillhör, då blir det enklare att hitta en ny doft nästa gång det är dags att börja leta efter en ny parfym.
- Se till att du förvarar din parfymflaska rätt, den ska stå svalt och gärna mörkt, aldrig i direkt solljus. Var försiktig med att förvara parfymflaskan i ditt badrumsskåp, där kan det vara både för mycket ljus och för hög värme.
- Det kan vara bra att spara originalkartongen och ha flaskan i den så slipper doften utsättas för alltför mycket ljus. Förpackningen skyddar även flaskan från att gå sönder.


Dofttrender på gång
Rent – dofter som helt enkelt luktar gott och rent är i ropet
Egen touch - dofter som sticker ut
Exklusivitet och originalitet – parfymer som inte säljs på så många ställen är de riktigt trendiga


Fakta
Parfym sitter kvar upp till sju timmar.
Eau-de-Parfym (EdP)
upp till tre timmar.
Eau-de-Cologne (EdC) en till två timmar.


Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika



Ingredienser

4 st 
1 st 
1 kruka(or) 
3 msk 
2 dl 
2 st 
2 dl 
2 dl 

Servera till

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfiléerna och banka ut dem försiktigt om de är ojämna. Stek i smör så att de får en fin yta.

2. Skiva tomaten tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan över.

3. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.

4. Koka haricot vertes i lättsaltat vatten i någon minut. Servera med gratängen.


Din hy

Det är lättare än du tror att sköta om din hy så att den strålar i alla lägen.

 

Din hud jobbar hårt för dig. Den är kroppens största organ och är multikompetent! Huden reglerar temperatur och vätskeförlust, gör om solens strålar till D-vitamin och skyddar oss från farliga ämnen. Den gör ett bra jobb, men hur tackar vi den? Ofta genom att täppa till porerna med makeup, steka den i solen och sedan bli irriterad för att den får rynkor och fläckar.


Ge huden fukt
För att göra det bästa av din hud måste du behandla den som den förtjänar. Börja med att dricka mycket. Det behöver inte vara bara vatten, det finns annat som innehåller mycket vatten, till exempel soppor, frukt och grönsaker. Mycket alkohol är inte bra för hyn, det gör istället att du behöver dricka ännu mer vatten för att kompensera. Även mycket koffein och choklad är riktigt dåligt för hyn. Överdoserar du märks det direkt.


Enkla vanor varje dag
När du tagit hand om insidan är det dags att se över utsidan. Många kvinnor lägger redan ned mycket tid och pengar på att sköta daglig rengöring och insmörjning. Men det är lätt att hamna i trista rutiner som gör att man tillslut börjar strunta i viktiga moment. Se över dina produkter då och då. Vilka använder du mest och kan inte vara utan? Vilka hoppar du gärna över? Genom att byta ut några av dina produkter så som ansiktsvattnet eller dagcrèmen, blir det roligare igen. Glöm inte heller att sätta av tid för ett lite mer omfattande program ibland, med peeling och ansiktsmask.


Solskydda dig
Det är ingen idé att lägga ner mycket omsorger på att sköta ditt ansikte om du sedan går ut och pressar i solen utan skydd. Även vintertid kommer de skadliga UV-strålarna åt dig och gräver rynkor och linjer i ditt ansikte, på hals och händer. Se dig omkring på vilken strand som helst under sommaren och du möts av de läderartade ansikten som livslångt soldyrkande leder till. Ännu allvarligare är risken för hudcancer som du utsätter dig för. Det är inte värt risken. Ge dig själv en solkysst look med brun utan sol-produkter, smörj sedan in dig med solskyddsprodukter, även på händerna. Numera har alla ansiktskrämer värda namnet ett visst UV-skydd.


Besegra vintertröttheten

Har du svårt att komma ur sängen på morgonen och prestera på jobbet? Vintertrötthet drabbar de flesta och kan lätt bli en ond cirkel. Men tappa inte modet i mörkret - med några enkla knep kan du få tillbaka energin igen.

 

Väckarklockan ringer och din kropp känns tung. Du kom i säng för sent igår kväll och träningsväskan står oanvänd i hallen. Känner du igen dig? I så fall är du inte ensam. Under den mörka tiden på året lider omkring var femte svensk av vintertrötthet. Huvudorsaken är brist på det viktiga solljuset som ger D-vitaminer och tillför kroppen energi. Men det går att besegra tröttheten. Här är några smarta tips för att bli ditt pigga jag igen: 


Vakna på topp


Många tycker att de blir piggare med ljusterapi, eftersom ljuset minskar mängden av melatonin (det hormon som gör oss sömniga) i blodet. Har du svårt att vakna till liv på morgonen kan det hjälpa att regelbundet sitta vid en särskild ljusterapilampa. På så vis kan du behandla dig själv hemma vid köksbordet och äta frukost samtidigt som ljuset sätter i gång din inre klocka. Ett annat enkelt sätt att lura kroppsrytmen är att testa de nya ljusväckarklockorna som gradvis börjar lysa en halvtimme innan alarmet ringer, så att kroppen tror att det är soluppgång. 


Frossa i mörk choklad


Gå loss i chokladhyllan med gott samvete. Mörk choklad förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och innehåller mängder med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Lägg upp fötterna på soffbordet (eller skrivbordet) och unna dig en kopp te och en bit choklad. Som en bonus innehåller mörk choklad även koffein som gör dig pigg. 


Vitaminboosta!


På vintern behöver vi fylla på kroppens vitamindepåer. Eftersom runt 80 procent av vårt D-vitamin kommer från solen är det viktigt att äta tillräckligt med D-vitamin under vintern. Vitaminet gör att kroppen lättare tar upp kalcium, som är nödvändigt för att bygga och bevara ett starkt skelett. Ta gärna ett kosttillskott med vitamin D, och om du vet med dig att du inte får i dig dagsbehovet av kalcium kan det vara smart att ta kalciumtabletter också. Zink som finns ibland annat kött, kyckling, nötter och frön hjälper mot utdragna förkylningar, och glöm inte det gamla husmorstipset att äta ett vitpepparkorn mot magsjuka. 


Ta vara på dagsljuset


Försök att ta en kort promenad på lunchen eller kliv av bussen en station tidigare och gå sista biten. Med 20-30 minuters motion utomhus varje dag får du mer energi, bättre sömn och en dos av det värdefulla dagsljuset. Har du inte möjlighet att vara ute under dygnets få ljusa timmar är all form av motion bra för immunförsvaret och stressrelaterade problem.


Maten som gör dig pigg


Genom att äta mer proteiner och mindre kolhydrater minskar nivåerna av sömnhormoner i kroppen. Försök att dra ner på sockret, trots att det kan vara svårt under december. Att äta enligt GI-metoden är en bra lösning för att bli piggare. Genom att äta långsamma kolhydrater slipper du de tråkiga blodsockersvängningarna. Bönor, blåbär, paprika, nötter och citrusfrukter är klassiska humörhöjare i mörkret. 


Klä upp dig


Faktum är att ju finare du känner dig – desto piggare blir du. Låt inte favoritklänningen hänga oanvänd längst bak i garderoben. Lägg fram kläderna dagen innan så slipper du lägga extra tid på morgonen åt att rota runt i lådorna. Du måste ju ändå klä på dig varje morgon – så varför inte vara ditt bästa jag? 


RSS 2.0